Driekwart huisartsen kan geen praktijkruimte vinden of uitbreiden

Ruim driekwart van de huisartsen heeft problemen met huisvesting, blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waar Trouw over schrijft.

“Het probleem is echt goede huisvesting vinden”, vertelt voorzitter van de LHV Mirjam van ’t Veld in het NOS Radio 1 Journaal. 77 procent van de 1800 huisartsen die de LHV bevroeg, geeft aan dat ze problemen hebben bij het uitbreiden van hun praktijk of bij het vinden van nieuwe ruimte. 43 procent zegt dat ze geen nieuwe patiënten kunnen aannemen en 40 procent kan geen extra personeel inhuren of opleiden. Door die problemen vertrekken huisartsen soms uit de wijk.

Verhuizing

Huisartsen zitten in bepaalde wijken. Wanneer zij dan een grotere praktijk willen, zoeken ze naar een plek binnen die wijk. Dat is een groot hekelpunt. “De huur of grond is veel te duur. Huisartsen worden dan gezien als commerciële partij, maar zo werkt het niet.” Huisartsen hebben niet zoals commerciële bedrijven een stijgend inkomen. Daardoor is het vaak niet te doen om te verhuizen naar een groter pand.”

Ruimte

Er is, volgens Van ’t Veld, een groot tekort aan huisartsen. Er zijn nu wel meer plekken bij opleidingen om huisarts te worden. Dan moet er daarna wel plek zijn voor een huisarts om zijn baan uit te voeren. “Een huisarts heeft een spreekkamer nodig om patiënten te zien, heeft ondersteunend personeel nodig wat cruciaal is. Die zien ook patiënten en hebben dus ook werkruimtes nodig. Dat is op veel plekken nu niet mogelijk.”

Oplossing

Door het tekort aan huisartsen en huisvesting verdwijnen praktijken uit sommige wijken en dorpen. Daarnaast zijn sommige praktijken genoodzaakt om te stoppen met het aannemen van patiënten. De oplossing lig, volgens Van ’t Veld bij een samenwerking met de gemeenten. “Voor gemeenten zou het heel belangrijk moeten zijn om samen met de huisartsen te zoeken naar huisvesting in de wijken en dichtbij de mensen. Eén loket zou daarbij heel fijn zijn.”

Nu er ook heel veel wordt gebouwd in Nederland, om het huizentekort op te lossen, is het ook van belang dat er wordt gedacht aan huisartsenpraktijken. “Er moeten ook maatschappelijke voorzieningen als huisartsen komen. Daarom trekken wij nu aan de bel. Dat er met nieuwbouw ook aan gedacht wordt.” Wanneer iets als een school leegt komt te staan, vraagt Van ’t Veld dan ook of gemeenten willen denken aan huisartsen. “Zodat we ook in de toekomst genoeg huisartsen blijven houden.”

Bron: https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/a2bf7479-61a3-4088-9867-222fbecb0c8f/driekwart-huisartsen-kan-geen-praktijkruimte-vinden-of-uitbreiden

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on print
Share on email