Mislukte zoektocht gemeente Leiden naar meer praktijkruimte voor huisartsen

Bron: https://huisartsvandaag.nl/

Alle pogingen om huisartsen in Leiden aan meer Leidse praktijkruimte te helpen zijn tot dusver niet succesvol gebleken, zo blijkt uit een brief van de wethouders Fleur Spijker (D66) en Julius Terpstra (CDA) aan de gemeenteraad. Ook een groot zorgcentrum bij het splinternieuwe nieuwe zwem- en schaatscomplex De Vliet aan de rand van de stad komt er volgens het Leidsch Dagblad niet.
In het nieuwe sportcomplex valt 570 vierkante meter te verhuren en het idee was om daar een groot eerstelijnsgezondheidscentrum van huisartsen op te zetten. Het was een van de pogingen die de gemeente ondernam nadat huisartsen begin dit jaar aan de bel trokken over de problemen die zij hebben met het vinden van voldoende en betaalbare praktijkruimte. Van de 42 huisartsenpraktijken gaven er 9 aan géén problemen te hebben.

Van de twee huisartsen die belangstelling toonden voor praktijkruimte bij het nieuwe sportcentrum, heeft er een 50 vierkante meter gehuurd en daar blijft het bij. De meeste ‘zoekende’ huisartsen vinden de plek aan de rand van de stad te ver van hun patiënten en vinden de aangeboden ruimte daarnaast duur.

Afstand voor patiënten
Aan de andere kant van de stad was de Stadspolderweg in beeld als plek voor een groot zorgcentrum van zo’n 1000 vierkante meter als alternatief voor het gezondheidscentrum in de naastgelegen Merenwijk, dat niet voldoet aan de richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Maar ook die plek vinden de huisartsen te ver van hun patiënten. Bovendien was het maar de vraag of die plek wel voldoende toegankelijk te maken is. Ook zou bij verhuizing in de Merenwijk een gat in de huisartsenzorg vallen, wat voor de oudere doelgroep onwenselijk is.

Een mogelijkheid in een voormalige school aan de Toussaintkade is ook afgeketst. Huisarts Wiersema had wel interesse voor een deel van de daar beschikbare 286 vierkante meters, maar verder niemand.
Aan de Burggravenlaan was juist een kleiner pand beschikbaar, een voormalige tandartsenpraktijk van 100 vierkante meter. Dat gaat niet door omdat huisartsen met dat aantal meters er weinig op vooruitgaan en het onvoldoende groeimogelijkheden biedt.
Huisarts Vernhout kan hoop houden op uitbreiding aan de Dahliastraat. Weliswaar wees de gemeente een bouwvergunning af omdat er te veel tuin mee verloren ging, maar in de brief van de wethouders wordt ’aanvullend beleid’ nog als optie genoemd om de uitbreiding alsnog binnen de regels te krijgen.

Drijvende praktijk
Verder lopen nog gesprekken met Hortus huisartsenpraktijk over uitbreiding aan de Rijn en Schiekade, en over uitbreiding voor huisartsenpraktijk Vreehof binnen nieuwbouwplannen van Topaz aan de Witte Rozenstraat. Hier vormen drie gewenste extra parkeerplaatsen een knelpunt.

Dan is er nog een plan voor een drijvende huisartsenpraktijk dat een gepensioneerde huisarts, bankier en scheepsbouwer indienden. Daar een ligplaats voor vinden is bepaald niet eenvoudig. Wethouders Spijker en Terpstra denken niet dat dit op korte termijn zal lukken.
De gemeente heeft de wens voor extra praktijkruimte inmiddels ook kenbaar gemaakt bij de ontwikkelaars van enkele nieuwbouwprojecten. Over de haalbaarheid daarvan valt nog niets te zeggen.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on print
Share on email